'Politici durven EU-debat niet aan'

Icoon Europa Eurocommissaris Neelie Kroes van de VVD stelt dat Nederlandse politieke partijen de kop in het zand steken waar het gaat om de toekomst van de Europese Unie. "Als we niet meepraten, wordt er voor ons besloten", waarschuwt ze. In geen van de verkiezingsprogramma's van de grote partijen staat een visie over Europa. Ook het kabinet heeft de kop in het zand gestoken na de 'nee' tegen de Europese grondwet.

Kroes heeft ook kritiek op haar eigen partij. De VVD heeft een beknopt verkiezingsprogramma, maar rept met geen woord over de Europese Unie. "Een kort en krachtig verkiezingsprogramma is mooi, maar daarin vervolgens niets over Europa zeggen kan natuurlijk echt niet", aldus de politica. De PvdA berijdt voorspelbare stokpaardjes over Europa en het CDA-programma houdt slechts een vaag verhaal over Europa. "Echt kortzichtig", concludeert Kroes.

Volgens Kroes begrijpen haar Europese collega's niets van het struisvogelgedrag in de Nederlandse politiek. Het is naast het nieuws over de 'pedopartij' de grootste bron van verbazing bij haar collega's. "Men staat perplex om over de passieve houding van Nederland". Daarnaast stoort Kroes zich aan "het kritische Europa-toontje". Zij vindt dit toontje onterecht. "Zaken als het terrorisme, het energiebeleid, de illegale immigratie en de wereldhandel kun je alleen Europees aanpakken". Zo zal Europa zich binnenkort bezig gaan houden met het aanpakken van hoge gsm-tarieven en hoge energierekeningen.