[update] Uitslag Belgische verkiezingen bekend

Icoon Verkiezingen Het Vlaams Belang is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in België. In de gemeente Antwerpen groeit het Vlaams Belang en zal het opnieuw de grootste partij worden. Ook in plattelandsgebieden, waar het Vlaams Belang in 2000 achterbleef, wint de partij zetels. Het Vlaams Belang zal in veel dorpen toetreden tot de gemeenteraad. De precieze uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen zullen vanavond binnenkomen.

"Dit is de 13de verkiezingsoverwinning op rij", zegt Vlaams Belang-voorzitter Frank Vanhecke. Hij noemt zijn partij de winnaar van de verkiezingen. "Je kunt er niet naast kijken. Wij winnen fors in alle steden en gemeenten. We hebben zeer spectaculair gewonnen en zijn de grootste overwinnaar van de verkiezingen", aldus Vanhecke. Er zijn echter geen gigantische groeicijfers te zien. Vanhecker wil niet horen dat het Vlaams Belang misschien wel het plafond bereikt heeft. "We gaan geen appelen met citroenen vergelijken. Parlementsverkiezingen zijn parlementsverkiezingen. Lokale verkiezingen zijn lokale verkiezingen".

Er zijn duidelijk tendensen te zien in de eerste resultaten: de christen-democratische CD&V en de conservatieve N-VA doen het overal goed. De VLD, ondanks dat deze partij het nooit goed doet op het platteland, verliest overal zetels. Ook Groen! verliest vrijwel overal. De resultaten van de socialistische SP-A zijn verschillend: soms wint de partij en soms verliest de partij.

De eerste uitslagen zijn vooral gebaseerd op de plattelandsgebieden: uit deze gemeentes komen de uitslagen eerder binnen dan uit de grote steden. Doorgaans doen de linkse partijen het beter in de grote steden. Wel zijn de eerste tellingen van de grote steden meegenomen.

Update 22.04 uur
Ondertussen blijkt dat het Vlaams Belang in de grote steden niet wint. In het Antwerpen van kopman Filip Dewinter verliest het 0,2 procent van de stemmen en blijft het dus status quo. Opmerkelijker echter is dat de SP.a van burgemeester Patrick Janssens fors wint in Antwerpen. Zijn partij gaat met 16,2 procent vooruit en stoot het Vlaams Belang van de troon als grootste Antwerpse partij.

Ook in Gent gaat het Vlaams Belang licht achteruit en wint de SP.a fors met ruim 8 procent. In Mechelen wordt het Vlaams Belang van de troon gestoten als grootste partij. Daar wint VLD-burgemeester Somers de verkiezingen met ruim 30 procent van de stemmen.