Bioscopen weren 'Death of a President'

Icoon Film Twee grote Amerikaanse bioscoopketens zullen de omstreden film Death of a President niet vertonen. Dat meldde de Britse zender BBC vandaag. De grote bioscoopketens zijn de Regal Entertainment Group en Cinemark USA. Regal heeft 6300 bioscopen in veertig staten en Cinemark USA heeft 2500 bioscopen in 34 staten. Regal-woordvoerder Dick Westerling vindt de film niet gepast. "Wij vinden het niet gepast de toekomstige dood van een president in onze bioscopen te laten zien".

In de film wordt de huidige Amerikaanse president George Bush doodgeschoten door een sluipschutter tijdens een demonstratie in Chicago. Om dit geloofwaardig te laten zien zijn moderne digitale technieken gebruikt. De film ging vorige maand in première op het filmfestival van Toronto. De film is gefinancierd door het Britse kanaal Channel 4. Eerder werd de film al onderscheiden met de FIPRESCI-prijs, een prijs die toegekend wordt door internationale filmjournalisten.

De film zal desondanks deze tegenslag toch uitgebracht worden in de Verenigde Staten: producent Newmarket heeft verklaard zich te zullen richten op regionale bioscopen en speciale kunstfilm-bioscopen. Op 27 oktober zal de film uitgebracht worden.