Windmolens Noordzee leveren eerste stroom

Het windmolenpark dat in de Noordzee gebouwd wordt voor de kust van Egmond aan Zee, heeft zijn eerste stroom aan de wal geleverd. Als het Offshore Windmolenpark Egmond klaar is moeten de 36 molens 108 Megawatt kunnen leveren aan de Nederlandse huishoudens.

Naar verwachting is het windpark eind 2006 volledig in bedrijf en levert het dan duurzame elektriciteit aan meer dan honderdduizend huishoudens. Het windpark is een gezamenlijk project van Shell en Nuon en moet jaarlijks de uitstoot van circa 140.000 ton kooldioxide (CO2) vermijden.

De turbines van de windmolens kennen een rotordiameter van 90 meter en een vermogen van 3 Megawatt. Daarmee horen ze tot de grootste ter wereld. Het park is gebouwd op 10 kilometer van de kust. Bij helder weer zijn de masten duidelijk vanaf het strand waarneembaar. Het is het eerste windmolenpark dat Nederland in zee aanlegt. In de toekomst zouden er meer en grotere moeten volgen. Het park voor Egmond is ontworpen om 20 jaar lang elektriciteit te produceren. Daarna wordt het afgebroken.

Meer info op Noordzeewind.nlTien kilometer voor de kust van Egmond aan Zee