Actiegroep eist veilige stemmachine

De actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl heeft minister Atzo Nicolaï (Bestuurlijke Vernieuwing) woensdag verder onder druk gezet om vermeende onveilige stemmachines te repareren.

Als hij niet snel adequate maatregelen neemt, is dat een onrechtmatige daad jegens de kiezer en kan hij daarom een rechtszaak verwachten, kondigde oprichter Rop Gonggrijp aan. In een brief die woensdag aan de minister is verstuurd, stelt de actiegroep dat de meest gebruikte stemcomputer van fabrikant Nedap zo onveilig is en zo makkelijk is te manipuleren dat er geen betrouwbare verkiezingen mee zijn te houden.

Als onderbouwing is het resultaat meegestuurd van uitgebreid technisch onderzoek naar een stemcomputer die de actiegroep wist te bemachtigen. De actiegroep laat in het midden welke maatregelen moeten worden genomen maar wil wel dat veranderingen worden doorgevoerd vóór de verkiezingen op 22 november.

TNO
Eind vorige maand kondigde Nicolaï al aan dat hij de stemmachines extra laat beveiligen. In een summiere verklaring liet hij weten dat de stemcomputers worden verzegeld, software een extra beveiliging krijgt en dat TNO de software zal gaan controleren. Die maatregelen acht de actiegroep volstrekt onvoldoende.

Televisieprogramma EénVandaag liet gisteren zien dat ook de fysieke beveiliging van stemcomputers te wensen overlaat. Een gemeente stelde zo een stemmachine ter beschikking en bovendien zijn de opslag en het transport slecht beveiligd, aldus het programma. Fracties van de PvdA, VVD, CDA en SP hebben de minister inmiddels om uitleg gevraagd.

Het item van Eenvandaag is hier te bekijken.