Leerlingen lopen veel risico in praktijklokalen

OnderwijsZo'n elfduizend leerlingen metaalbewerking lopen dagelijks risico tijdens praktijklessen omdat ze met onveilige machines werken. Dat constateert de Arbeidsinspectie na een onderzoek bij 261 scholen. In 90% van de praktijklokalen werden onveilige situaties ontdekt.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de resultaten van het onderzoek woensdag bekendgemaakt. Volgens de Arbeidsinspectie is het ''zorgelijk gesteld'' met de veiligheid in de lokalen. De leerlingen hebben in de lessen te maken met onveilige apparaten als freesmachines en draaibanken.

Het gaat volgens de Arbeidsinspectie vooral om het ontbreken van beschermingskappen. Veel van de onderzochte scholen namen overigens meteen maatregelen nadat de inspectie langs was geweest.

Het onderzoek werd gedaan in instellingen in het voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs (vmbo) en de beroeps- en volwasseneneducatie (bve). De Arbeidsinspectie deed eerder onderzoek in praktijklokalen voor houtbewerking en sprak toen van een ''zorgelijke situatie''. De inspectie is van plan uiteindelijk alle technieklokalen te onderzoeken.



Vaak 'zorgelijke situatie'.