Remkes: Weinig Nederlandse jihadgangers

TerrorismeEen zeer beperkt aantal radicale moslimjongeren is vorig jaar vanuit Nederland naar Irak gegaan om deel te nemen aan de jihad, de gewelddadige islamitische strijd tegen de ongelovigen. Hun aantal is op één hand te tellen.

Dat schrijft minister Johan Remkes (Binnenlandse Zaken) in antwoord op vragen van Tweede Kamerleden naar aanleiding van het jaarverslag van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). Volgens de bewindsman voelen veel jonge radicale moslims in ons land zich verontwaardigd over de strijd in Irak en andere 'jihadistische strijdgebieden'.

Een klein deel van hen zegt op jihad naar Irak te willen. ''Vooralsnog hebben de meeste van hen de daad (nog) niet bij het woord gevoegd of kunnen voegen'', schrijft Remkes, die verantwoordelijk is voor de AIVD. In ons land zijn volgens hem nog altijd rekruteurs actief om moslims te werven voor de internationale jihad.

Salafisme
Eerder dit jaar bleek dat radicale stromingen in steeds meer moskeeën en op internet snel aan invloed winnen. Vooral het salafisme rukt op, een radicale stroming die terug wil naar de 'zuivere' islam. Volgens de AIVD worden in enkele aan salafistische moskeeën verbonden basisscholen buiten de normale schooltijden lessen gegeven om radicaal-islamitische opvattingen over te dragen.

Gezien de expansiedrift vanuit de salafistische centra ligt het volgens Remkes voor de hand dat dit soort lessen zal toenemen. De AIVD is al langer alert op deze ontwikkeling, aldus de minister.