DJ Gerard Ekdom: Wij zijn gekleed op stront

RadioRuim twee miljoen euro, dat was de opbrengst van 3FM Serious Request vorig jaar. De 3FM-dj's Wouter van der Goes, Giel Beelen en Gerard Ekdom lieten zich opsluiten in een glazen huis op de Neude in Utrecht. Luisteraars konden tegen betaling verzoekplaten aanbieden, al het geld wat binnen kwam was bestemd voor kinderen in Congo. Ook dit jaar gaat de publieke omroep zich weer inzetten voor het goede doel en gaan er dj's het huis in. Of Gerard Ekdom daar ook bij zit is nog onbekend. "Dit jaar kunnen de luisteraars stemmen wie er in moet", zo zei hij gisteravond in FOK!radio. Maar zou hij het zelf wel weer graag willen? "Ik wil met alle liefde zo veel mogelijk geld ophalen voor het goede doel, maar aan de andere kant denk ik: een lekkere kerst is ook niet gek...", zo zegt hij wat terughoudend. "Maar als ik word gekozen, dan ga ik zeker!"

De dagen in het Glazen huis in Utrecht hebben wel impact op zijn leven gehad. Met name de live televisie-registratie had gevolgen. "Het gekke was dat ik de televisie eigenlijk helemaal was vergeten. Ik deed gewoon zoals ik altijd deed en bedacht ik me pas later weer dat het op televisie was. Ik was gewoon bezig met radio maken. Na die dagen in het huis heb ik alleen nog weleens dat ik in de supermarkt glazig aangekeken word en dat mensen zeggen: we kennen je, ben jij ook alweer? Oh ja, Jeroen Nieuwenhuize!"

Dit jaar zijn de slachtoffers van landmijnen het doel waar de publieke popzender zich inzet. "In een heleboel landen is het een groot probleem. Het lullige is namelijk dat die dingen een heel vrolijk kleurtje hebben. Als kind is dat dan aanlokkelijk om het op te rapen. En dan ontploft het ineens! En dan is een prothese (kunstmatig lichaamsdeel) nodig, wat voor hen niet te betalen is. Vooral ook omdat dat regelmatig vervangen moet worden, omdat een kind in de groei is. Het Rode Kruis heeft daar een aantal projecten voor lopen en daarvoor gaan wij geld inzamelen. Een vrij heftig doel dus..."

Deze maand is Gerad Ekdom precies vijf jaar de vaste presentator van het programma 'Arbeidsvitaminen' op Radio 3FM. Het programma zelf bestaat al zestig jaar. Hoe gaat hij met zo'n oud programma om? "De AVRO gaf me de opdracht om het programma te moderniseren. En dat is redelijk gelukt denk ik. De muziek is hipper en sneller en ik probeer er toch een stuk van mezelf in te leggen. Ik heb een jaar naar de juiste toon gezocht, maar nu is het wel ok, heb ik het idee!" Sinds begin deze maand presenteert hij ook nog eens een nieuwe programma. Op vrijdagavond vanaf 19:00 uur is hij samen met Michiel Veenstra te horen in Ekstra Weekend. "Het ultieme weekendgevoel overbrengen", zo legt Gerard Ekdom de inhoud van het programma uit. "Alle remmen gaan los. Het is feest. Michiel en ik zijn een beetje bij elkaar gekwakt. Dus gingen we maar eens met elkaar lunchen met een paar lege velletjes papier. En we vertrokken daar met vijf kantjes vol. We zijn aan het zoeken naar de juiste toon. Maar we leven echt al toe naar de vrijdag, dus dat zit wel goed!"

De meningen over de dj lopen uiteen. Onder andere op het FOK!forum hebben mensen vaak een mening over dj's zoals Gerard Ekdom. Let hij daar zelf weleens op? "Ik heb er wel een beetje een gewoonte van gemaakt om te kijken. Maar uiteindelijk denk ik: ach, iedereen heeft z'n mening. Je bent nu eenmaal een publiek figuur en je bedient ook een publiek verhaal, dus kun je ook stront verwachten. Daar zijn we hier op gekleed hoor! Ik ben blij dat er platformen zijn waar je je mening kwijt kan. Nederland is een vrij land, en ik hou van dit land! Ik vind het goed dat je zo je mening kan geven."

Met dank aan Nolius voor de submit.