'Verdachte Schipholbrand moet vrij'

Icoon Justitie De Libiër Achmed Al-J. moet volgens zijn advocaat Eduard Damman zo snel mogelijk op vrije voeten komen. Al-J. is verdacht van het veroorzaken van de Schipholbrand, maar de advocaat vindt dat het rapport over de Schipholbrand zijn cliënt vrijpleit.

De 24-jarige Al-J. was illegaal het land binnengekomen, werd opgepakt en moest in cel 11 van de K-vleugel op Schiphol verblijven tot hij uitgezet zou worden. In deze cel is de brand begonnen. Al-J. heeft ontkend de brand opzettelijk gesticht te hebben, maar wijst erop dat de brand waarschijnlijk begonnen is door een rondslingerende sigaret. Roken was toegestaan in de cel. Hij kon tijdig uit de cel gered worden, maar raakte wel gewond.

De advocaat stelt dat in het rapport van de Onderzoeksraad staat dat er geen aanwijzingen zijn dat er meerdere brandhaarden waren. Het rapport schrijft dat een sigaret de oorzaak van de brand zou kunnen zijn. Al-J. had eerder verklaard dat een brandende sigaret mogelijk aan het voeteneind van zijn bed beland was. "Met andere woorden: de verklaring van cliënt, inhoudende dat de brand mogelijk is ontstaan aan het voeteneinde van zijn bed, wordt gestaafd door laboartoriumproeven", aldus Damman.

De strafzaak zal op 9 oktober voortgezet worden. Het Openbaar Ministerie wacht nog op onderzoekresultaten van het Nederlands Forensisch Instituut, dat ook onderzoek heeft gedaan naar de oorzaak van de brand.