Vrijspraak Turkse schrijfster Shafak

LiteratuurEen rechter in Turkije heeft de schrijfster Elif Shafak vrijgesproken. Dat meldde het Turkse persbureau Anatolië donderdag. De auteur was aangeklaagd wegens het bezoedelen van de reputatie van Turkije in haar boek 'De Bastaard van Istanbul' over de massamoord op Armeniërs in de nadagen van het Ottomaanse Rijk.

De rechters waren na de openingszitting van het proces op donderdag van mening dat het Openbaar Ministerie onvoldoende bewijzen had gepresenteerd. Vrijspraak voor Shafak, die afgelopen week in een ziekenhuis beviel van haar eerste kind en derhalve niet aanwezig was op de zitting, was de enige mogelijkheid.

De gevierde schrijfster Shafak (35) riskeerde drie jaar gevangenisstraf. Ze is niet de eerste die met de justitie in aanraking komt door uitspraken over de Armeense genocide, waarvan Ankara ondanks internationale druk glashard blijft ontkennen dat die heeft plaatsgevonden. De laatste maanden ging een reeks intellectuelen haar voor. Onder hen was de beroemdste Turkse schrijver van dit moment, Orhan Pamuk.

De processen zijn in het westen een bron van zorg over de persvrijheid en het recht op vrije meningsuiting in Turkije. Het land zal daar serieus werk van moeten maken, wil het een kans maken op het gewenste lidmaatschap van de Europese Unie. De EU heeft Ankara opgeroepen het wetsartikel dat belediging van de Turkse staat verbiedt, te schrappen.

-
De Belgische krant De Morgen had eerder dit jaar een uitgebreid interview met schrijfster Elif Shafak over deze kwestie.