Rapport Schipholbrand erg hard voor Donner

PolitiekHet definitieve rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de Schipholbrand is nog harder richting minister Piet Hein Donner (Justitie) dan de eerder uitgelekte conceptversie. Dat meldde RTL Nieuws woensdagavond.

Betrouwbare bronnen bevestigden tegen het ANP dat de kritiek is verschoven richting de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), waarvoor Donner verantwoordelijk is. Het rapport verschijnt vandaag.

Elf doden
De brand in het cellencomplex op Schiphol-Oost kostte eind oktober vorig jaar aan elf mensen het leven. In het conceptrapport stond al dat er minder doden zouden zijn gevallen als de overheidsdiensten zich aan de regels hadden gehouden. Dat had behalve op het ministerie van Justitie (Donner) ook betrekking op het ministerie van VROM en de gemeente Haarlemmermeer.

De onderzoeksraad, onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, zou echter concluderen dat DJI primair verantwoordelijk is voor de brandveiligheid. Ook zijn er volgens de raad onvoldoende brandoefeningen gehouden in het complex.

Aftreden
Donner heeft in verband met de publicatie van het rapport een Europese vergadering in Finland afgezegd. Zijn collega Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie), die naar verwachting kritiek zal krijgen op de nazorg aan de overlevenden van de brand, is er wel heen gegaan.

Teletekst meldt dat er in Den Haag rekening wordt gehouden met het aftreden van één of meer ministers. Het gaat vooral om Donner en Sybilla Dekker (VROM). De openbaarmaking van het rapport is vanaf 10.55 uur live te volgen via Nederland 1.

Update 11.25 uur

Voornaamste conclusies uit het rapport

Bij de Schipholbrand waren ''minder of geen'' doden gevallen als de overheid zich beter aan de regels van brandveiligheid had gehouden. Dat stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het eindrapport over de brand, die eind oktober vorig jaar aan elf mensen het leven kostte.

Vooral het ministerie van Justitie krijgt er keihard van langs. Maar ook de Rijksgebouwendienst en de gemeente Haarlemmermeer zijn tekort geschoten. De drie instanties hebben te weinig aan veiligheid en met name aan brandveiligheid gedaan en verzuimd inhoud te geven aan de regels die daarvoor gelden. De fatale afloop van de brand is het gevolg van het tekortschieten van de drie instanties, oordeelt de onderzoeksraad onder leiding van prof. mr. Pieter van Vollenhoven.

De brand heeft kunnen ontstaan door een weggeworpen sigarettenpeuk, zo is gebleken na uitgebreide brandproeven. Een technische oorzaak is volgens de raad vrijwel uitgesloten. Het Openbaar Ministerie verdenkt een van de gedetineerden, Achmed Al-J. uit Libië, ervan opzettelijk brand te hebben gesticht in z'n cel.

Onvoldoende voorbereid
De onderzoeksraad beschouwt de Dienst Justitiële Inrichtingen, die onder minister Donner valt, primair verantwoordelijk voor de brandveiligheid. De organisatie van het cellencomplex was ''onvoldoende'' voorbereid, ingericht en getraind op een calamiteit van deze omvang. Daardoor stonden de personeelsleden voor een vrijwel onmogelijke taak.

De locatiedirecteur heeft niet op papier gezet welke risico's er kleven aan het gebruik van het cellencomplex. Ook heeft hij onvoldoende nagedacht over de vraag hoe het personeel zou moeten optreden bij een brand. De hoofddirectie van de DJI heeft daarvoor bovendien geen kader aangereikt.

De getroffen vleugel K voldeed niet aan het zogeheten bouwbesluit. Dat valt de Rijksgebouwendienst aan te rekenen. Voorafgaande aan de bouw is ook onvoldoende aantoonbaar rekening gehouden met de risico's voor de brandveiligheid. De gemeente Haarlemmermeer had de vergunningen niet mogen afgeven. Ook het toezicht schoot tekort.