EénNL presenteert kandidatenlijst

Anton van Schijndel, het Tweede Kamerlid dat uit de VVD-fractie werd gezet, staat nummer zeven op de kandidatenlijst van EénNL, de partij van Marco Pastors.

Lijsttrekker Pastors, die eerder wethouder was in Rotterdam, gaat ervan uit dat zeven een verkiesbare plaats is. De politieke leider van Leefbaar Rotterdam, die zichzelf beschouwt als een geestverwant van Pim Fortuyn, was in Rotterdam goed voor dertig procent van de stemmen bij de gemeenteraadsverkiezingen. ''Als we landelijk dat percentage ook halen, komen we op 45 zetels, maar ik ben al tevreden met de helft daarvan.''

Een programma van EénNL is er nog niet, maar woensdag werd wel de top zeven van de lijst gepresenteerd in Den Haag. Na lijsttrekker Pastors volgt Joost Eerdmans, lid van de Tweede Kamer voor de LPF.

De nummer drie, Hikmat Mahawat Khan, was tot voor kort voorzitter van de Contact Groep Islam. De moslim van Surinaamse komaf stapte daar op omdat hij vindt dat de overheid veel te zachtzinnig optreedt tegen radicale moskeeën. Nummer vier is Ronald Sörensen, voormalig fractievoorzitter in de gemeenteraad van Rotterdam.

Secil Arda, voormalig voorzitter van het Internationaal Netwerk Vrouwen uit Turkije, staat vijfde op de lijst. De nummer zes, Sander Simons, is geen onbekende in politiek Den Haag. Hij heeft als journalist gewerkt bij de KRO, de Wereldomroep en RTL Nieuws. In de peilingen staat EénNL op 0 tot 2 zetels.