Meer wietrokers gearresteerd in de VS

WietHet jaar 2005 kende een recordaantal arrestaties in de Verenigde Staten van bezitters van marihuana (wiet), aldus een rapport van de FBI. Iets minder dan 800.000 wietrokers werden vorig jaar gearresteerd, wat volgens berekeningen zou uitkomen op één arrestatie elke 40 seconden.

Allen St. Pierre, de voorzitter van de organisatie NORML (National Organization for the Reform of Marijuana Laws), vindt dat het arresteren van gebruikers die slechts een kleine hoeveelheid voor eigen gebruik op zak hebben, weggegooid belastinggeld is. Hij legt uit dat er per jaar tussen de 10 en 12 miljard dollar aan belastinggeld wordt uitgegeven alleen al voor de arrestatie van marihuana-gebruikers en pleit voor een betere besteding van dat geld, zoals bijvoorbeeld voor het oplossen van gewelddadige misdrijven en het bestrijden van terrorisme.

Ook merkt hij op dat het aantal arrestaties van marihuana-gebruikers sinds 1991 is verdubbeld, terwijl het aantal arrestaties van harddrug-gebruikers een scherpe daling laat zien. In totaal zijn sinds dat marihunana illegaal werd verklaard ongeveer 18 miljoen Amerikanen gearresteerd, en beweren zo'n 94 miljoen Amerikanen ooit wiet gerookt te hebben.

In Calfornia is het bezit van marihuana overigens "decriminilized", wat inhoudt dat als je minder dan 28 gram bezit, je alleen een boete van 100 dollar krijgt (500 dollar indien op een schoolterrein), en geen aantekening in je strafblad.

Met dank aan maartena voor de submit.