Vandaag autoloze zondag in veel steden

Icoon FileIn heel Europa wordt vandaag op veel plaatsen een autoloze zondag gehouden. Vandaag is het op veel plaatsen dus mogelijk om gewoon op straat te rolschaatsen, te stoepkrijten of gewoon lekker midden op straat te zitten, zonder dat je van je sokken gereden wordt door auto's. De autoloze zondag wordt georganiseerd in het kader van de Week van de Vooruitgang, een week die in het teken staat van duurzame mobiliteit. Steden als Brussel, Antwerpen, Londen, Barcelona, Madrid, Berlijn, Stockholm en Parijs doen mee.

In Nederland doen achttien gemeenten mee met de autoloze zondag. In veel steden zijn straten of zelfs hele wijken afgesloten voor autoverkeer. In Leiden werd vandaag de aftrap gegeven met een ontbijtdebat op het Rapenburg met politici en het astmafonds over de voordelen van de autoloze zondag. Het debat werd georganiseerd door Milieudefensie. In de provincie Brabant, waar onder andere Eindhoven meedoet met de dag, is dit weekend de bus gratis.

Volgens het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) zijn de gevolgen van het vele autoverkeer in Nederland groot voor de volksgezondheid. Ze hebben becijferd dat jaarlijks mogelijk 18 duizend mensen tot tien jaar eerder overlijden aan de gevolgen van de luchtvervuiling die het gevolg is van auto-uitlaatgassen.

Onder de steden die vandaag in Nederland meedoen met activiteiten, bevinden zich onder ander Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven. In Leiden is de gehele binnenstad vandaag autovrij. Er zijn wel weinig steden die vandaag geheel autovrij zijn.


Vandaag zijn veel straten afgesloten