Definitief doodstraf voor Japanse sekteleider

Icoon BuitenlandsHet Japanse Hooggerechtshof heeft vrijdag het laatste beroep van de ter dood veroordeelde Japanse sekteleider Shoko Asahara afgewezen. Daarmee is de doodstraf voor de leider van de AUM Shinrikyo-sekte (Hoogste Waarheid) definitief.

De bebaarde en vrijwel blinde Asahara is onder meer verantwoordelijk voor de aanval met het gifgas sarin op de metro van Tokio in maart 1995. Een rechtbank veroordeelde hem in het voorjaar van 2004 tot de doodstraf, na een rechtszaak die acht jaar had geduurd.

Door de actie vonden twaalf mensen de dood en werden duizenden anderen ziek. Het gas werd een jaar eerder ook gebruikt, bij een aanval in Matsumoto (Centraal-Japan). Toen vonden zeven mensen de dood. Rechters veroordeelden in totaal twaalf sekteleden tot de dood, maar geen van hen is vooralsnog terechtgesteld.

Asahara stichtte AUM in 1987, een mengeling van boeddhisme en hindoeïsme, meditatie en apocalyptische lessen. Op het hoogtepunt telde de groepering zeker 10.000 leden in Japan en daarbuiten. Na de sarin-aanval vond de politie in het uitgebreide complex van de groepering grote voorraden gevaarlijke chemicaliën.

De vrijwel blinde Asahara hield zijn volgelingen voor dat Amerika Japan zou aanvallen met atoomwapens. Ook zei hij in de tijd te kunnen reizen en zodoende te weten hoe de Derde Wereldoorlog er uit zou zien. De sekte veranderde zijn naam in 2000 in Aleph en heeft het geweld afgezworen.