Videotestament Samir A. bij NOVA

TerrorismeHet tv-programma NOVA is in het bezit gekomen van het videotestament dat vorig jaar is aangetroffen bij terreurverdachte Samir A. De video maakt deel uit van de bewijslast in het zogeheten Piranha-onderzoek. NOVA zal vanavond delen van de band uitzenden. Een klein voorproefje staat al online.

In de video richt Samir A. zich tot onder meer tot de moslims in Europa, zijn broeders in de gevangenissen van de 'despoten' en tot de regering en het volk van Nederland. Hij verwijt 'ons' dat we Bush steunden in zijn kruistochten. ''Dus spreken we nu de taal van het zwaard totdat jullie de moslims met rust laten.''



De 19-jarige Samir A. in zijn video tot het volk

Ontkenning
Ondertussen heeft Mohamed Reha, een terrorismeverdachte die vastzit in Marokko, deze week ontkend dat Samir A. hem had gevraagd een aanslag te plegen op het gebouw van de AIVD. In eerste instantie had hij tegen de Marokkaanse politie wel een bekentenis daarover afgelegd. Die verklaring trok hij in toen hij deze week in het Noord-Afrikaanse land door een Nederlandse rechter-commissaris werd verhoord.

Volgens de advocaat van Samir A., Victor Koppe, is de eerdere belastende verklaring van Mohamed Reha ''volstrekt ongeloofwaardig''. Voor Koppe staat het vast dat de eerdere verklaring ''door foltering van de Marokkaanse ondervragers is verkregen''. Deze zou volgens de raadsman dan ook uit het strafdossier behoren te worden verwijderd.

Mohamed Reha, een Belg van Marokkaanse afkomst, werd in november 2005 met 16 medeverdachten gearresteerd in Marokko. Tijdens een eerder verhoor zou Reha hebben bekend dat hij tot een terroristisch netwerk behoorde dat aanslagen voorbereidde op Amerikaanse en Joodse doelen in Marokko.