IJskap Noordpool slinkt ook in winter

WetenschapDe ijskap in het Noordpool-gebied is vorig jaar met 14 procent geslonken in vergelijking met begin 2004. In tegenstelling tot andere jaren blijkt de ijslaag niet alleen in de zomer, maar ook in de winter kleiner te zijn geworden.

Deskundigen van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA hebben dat vastgesteld. Een van hen, Josefino Comiso van het Goddard Space Flight Center bij Washington, zegt dat het broeikaseffect nu ook in het Noordpool-gebied zichtbaar wordt. De ijskap was daar tot dusver tamelijk stabiel. Elke tien jaar slonk hij met ongeveer 1,5 tot 2 procent, zei Comiso woensdag.

Volgens de Amerikaanse weerkundige Mark Serreze is de ijskap in de zomer de laatste jaren sterk geslonken, maar is het niet te verwachten dat het record van 2005 dit jaar zal worden overtroffen. Dat is het gevolg van de vele stormen in de maand augustus die een verkoelend effect op de temperaturen hebben gehad.

Het slinken van de ijskap heeft gevolgen voor de fauna in het gebied, vooral voor de ijsberen. Het aantal dieren van die soort is in de Hudson Bay in het noorden van Canada afgenomen van 1200 in 1989 tot ongeveer 950 in 2004. IJsberen jagen op het ijs, maar als het ijsoppervlak afneemt, zullen zij hun prooien op het land proberen te vinden. Dat heeft ertoe geleid dat het dier meer in nederzettingen van de Inuit wordt gezien, maar dat betekent uiteraard niet dat het aantal dieren toeneemt.