'Fietshelm vergroot kans op ongelukken'

Icoon FileHet dragen van een fietshelm maakt het fietsen niet per se veiliger. Een fietshelm vergroot namelijk de kans op ongelukken. Dat blijkt uit Brits onderzoek, dat binnenkort gepubliceerd wordt in het vakblad Accident Analysis & Prevention.

Ian Walker, een Britse verkeerspsycholoog, deed een experiment door op straat te gaan rijden en de afstand tussen hem en de 2500 auto's te meten die hem passeerden. De keren dat hij een helm droeg, was de ruimte gemiddeld 10 centimeter krapper dan de keren dat hij geen helm ophad. Hij werd twee keer aangereden; in beide gevallen had hij zijn helm op. Ook bleek dat grote voertuigen, zoals bussen en vrachtwagens, nog minder tussenruimte gaven dan personenauto's.

Walker vermoedt dat automobilisten denken dat fietsers met helm ervarener zijn en voorspelbaarder rijden dan fietsers zonder helm. Die laatste groep zou meer onverwachte bewegingen maken. Dat klopt echter niet; in de praktijk is er geen verband tussen het fietsgedrag van fietsers met en zonder helm. Het dichter passeren van een fietser vergroot de kans op ongelukken echter flink.

Volgens Walker mag nu niet klakkeloos geconcludeerd worden dat het ook veiliger is om zonder helm te fietsen. Als de kans op een ongeluk groter is, maar je met een helm beter beschermd bent bij een ongeluk, dan kan het nog steeds zijn dat het veiliger is om een helm te dragen. Walker adviseert dan ook om kinderen met een helm te laten fietsen, aangezien kinderen regelmatig hoofdletsel oplopen bij ongelukken waar geen andere voertuigen bij betrokken zijn.