Verslaggever Metro op marinebasis

Een verslaggever van de gratis krant Metro is in de nacht van maandag op dinsdag binnengedrongen op het marinecomplex Kattenburg in Amsterdam. De journalist werd pas na een tijd aangehouden. De Tweede Kamer roept minister Kamp van Defensie op het matje.

De verslaggever drong het terrein binnen door in een bootje aan te meren aan de kade. "Pas na geruime tijd opzichtig voor meerdere beveiligingscamera's te posteren werd onze verslaggever aangehouden en overgeleverd aan de Koninklijke Marechaussee", zo staat vandaag te lezen op de voorpagina van Metro. Daarvoor was het hem al gelukt om in een militair voertuig, waarvan het portier van de bijrijder niet op slot zat, te gaan zitten.

Verschillende Kamerleden reageren boos op het bericht en roepen minister Kamp ter verantwoording naar de Tweede Kamer. Kamp had eerder gezegd dat er geen problemen zijn met de beveiliging van militaire objecten in Nederland.

"Het is echt schandalig dat dit kan", aldus PvdA-kamerlid Blom. "Er liggen ook wapens en je moet er niet aan denken dat anderen met criminele intenties daar binnendringen."

Het terrein deed een tijdje geleden ook dienst als beveiligd onderkomen voor Ayaan Hirsi Ali. Geert Wilders, die zelf in Kamp Zeist ondergebracht werd: "Wanneer je zomaar in een militair voertuig kunt gaan zitten op een marinebasis, betekent het dat de beveiliging zo lek als een mandje is. Ik maak me grote zorgen hoe het met de beveiliging van andere militaire objecten in dit land gesteld is. Hier mag de minister morgen verantwoording over afleggen."

Kattenburg op Google Earth
Marinecomplex Kattenburg is op Google Earth 'weggeblokt'