'Wereldwijd studeren met NL'se stufi'

Icoon OnderwijsAls het aan de staatssecretaris van Onderwijs, Bruno Bruins, ligt, wordt het vanaf het volgend collegejaar mogelijk om met je Nederlandse studiefinanciering wereldwijd te gaan studeren. Hiermee gaat hij nog verder dan de plannen van zijn voorganger, Mark Rutte. Die wilde namelijk ook dat je in het buitenland kon gaan studeren met je Nederlandse studiefinanciering, maar hij wilde de grens leggen bij EU-landen. Voor het voorstel heeft Buins al steun in de ministerraad.

Er zijn wel een paar voorwaarden waar je aan moet voldoen. Belangrijk is dat het niveau van het onderwijs net zo hoog is als in Nederland. Ook moeten studenten ten minste drie jaar van de afgelopen zes jaar in Nederland gewoond hebben.

Buins vindt het heel belangrijk dat mensen in het buitenland gaan studeren. Volgens hem lopen Nederlandse studenten op dit gebied ver achter. Op het moment komen er al veel buitenlandse studenten naar de Nederlandse universiteiten en hogescholen, maar doet vrijwel geen enkele Nederlandse student zijn studie in het buitenland. Wel zijn er veel mensen die voor hun studie tijdelijk naar het buitenland willen gaan, namelijk ongeveer de helft van de studenten. Ongeveer een kwart doet dit ook daadwerkelijk. Hiervoor bestaan al verschillende beurzen en stimuleringsfondsen.