Omstreden moslimleider predikt liefde

BinnenlandsDe omstreden Pakistaanse moslimgeestelijke Mohammed Anas Noorani Siddiqui preekte zondag in de Taibah moskee in Amsterdam over liefde en vrede. ''Islam is een religie die zegt; hou van iedereen. Alle moslims over de hele wereld moeten vriendelijk zijn tegen anderen'', zei de geestelijk leider.

Tijdens zijn verblijf in Nederland houdt De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) de moslimleider zorgvuldig in de gaten. De Tweede Kamer reageerde donderdag zeer verbaasd over het feit dat Siddiqui een visum voor Nederland heeft gekregen.

Minister van Justitie Piet Hein Donner liet daarop weten dat de man scherp in de gaten zou worden gehouden tijdens zijn optreden in de Taibah moskee. ''Als hij strafbare uitlatingen doet, kan hij op een lijst van ongewenste personen worden gezet. Nederland kan hem dan voortaan de toegang weigeren'', aldus Donner.

In de afgelopen jaren woonde hij in Nederland regelmatig bijeenkomsten bij. Voor zover bekend heeft hij toen geen uitspraken gedaan waarvoor hij strafrechtelijk kon worden vervolgd, aldus de minister. Volgens de AIVD was er, net als in voorgaande jaren, geen reden hem een visum te weigeren.

Fatwa
De Pakistaan is lid van de radicaal islamitische regeringspartij Jamiat Ulema Pakistan (JUP). Volgens Tweede Kamerlid Geert Wilders (Groep Wilders) ondertekende die groepering in 1998 een fatwa van Osama bin Laden, waarin moslims werden opgeroepen Amerikanen en hun bondgenoten te doden.

Siddiqui, voorzitter van de Surinaamse moskeekoepel World Islamic Mission, sprak zondag op een internationaal congres in de moskee in Amsterdam Zuid-Oost ongeveer tweehonderd Surinaamse en Pakistaanse moslims toe.

Hij riep zijn toehoorders meerdere malen op ''iedereen te laten zien dat de Islam een religie van liefde, vrede en broederschap is. Wij weigeren alle vormen van terrorisme en fundamentalisme. De Islam is de enige religie die zegt; wees vriendelijk tegen iedereen.''



Siddiqui preekt liefde