Rapport Senaat VS: geen banden Saddam en al-Qaeda

Icoon TerrorismeEr is geen bewijs dat de voormalige Iraakse dictator Saddam Hussein voor de oorlog in Irak banden onderhield met de terreurorganisatie al-Qaeda. Dat stelt de commissie voor de inlichtingendiensten van de Amerikaanse Senaat in een rapport dat vrijdag is gepubliceerd. De regering van Bush houdt echter vol dat er wel degelijk banden waren, en schuift de schuld af op de inlichtingendienst CIA.

Deze conclusie staat haaks op de verklaringen van de Amerikaanse regering, dat die band een van de beweegredenen was voor de inval in het land.

"Saddam wantrouwde al-Qaeda en zag islamitische extremisten als een bedreiging voor zijn regime. Daarom weigerde hij alle verzoeken van al-Qaeda om materieel of operationele steun te leveren", aldus het rapport.

Rice en de CIA
Condoleezza Rice, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, herhaalde vandaag op de Amerikaanse nieuwszender FOX nog eens dat er wel degelijk banden tussen Saddam en al-Qaeda waren. Volgens haar zijn de rapporten van nu mosterd na de maaltijd. "Natuurlijk komen we nu steeds meer te weten", aldus de bewindsvrouw.

Bovendien zou George Tenet, de directeur van de CIA, de regering verzekerd hebben dat die banden bestonden. Tenet zelf gaf echter in juli al aan dat het Witte Huis hem onder druk had gezet. Hij zou de regering ondersteund hebben in de beschuldigingen naar Saddam toe, ondanks het feit dat zijn inlichtingendienst geen banden met al-Qaeda kon aantonen.