Jean-Claude van Damme weigerde blaastest

Jean-Claude Van Vaerenberg, beter bekend als de Belgische filmster Jean-Claude van Damme heeft na een botsing in Knokke geweigerd een alcoholtest te ondergaan. Van Damme was zondagnacht tegen een boom gereden, na het gouden huwelijksfeest van zijn ouders.

Van Damme, die een krachtpatser speelde in Amerikaanse films als Timecop, meldde zijn weigering woensdag in Vlaamse media. De Muscles from Brussels ontving de politie allesbehalve met open armen nadat hij de BMW X5 van zijn vader tegen een boom had geparkeerd. Tijdens de vaststellingen zei de filmster namelijk twee keer 'neen' tegen de agenten. Een eerste keer toen ze hem een ademtest wilden afnemen. En een tweede keer toen ze hem een bloedanalyse voorstelden. De Belg riskeert daarmee een boete van minstens 1100 euro. Hij gaf geen reden voor zijn weigering.

De politie van Knokke stelde wél een proces-verbaal op. Het dossier is intussen overgemaakt aan het parket van Brugge. Daar zullen ze bekijken of de zaak ernstig genoeg is om hem te vervolgen voor de politierechtbank.

Naast een geldboete kan de rechter de acteur ook een rijverbod opleggen. Bij het weigeren van de ademtest kan het parket het rijbewijs onmiddellijk intrekken, ook al betreft het een buitenlands rijbewijs. Bij Jean-Claude Van Damme werd die maatregel niet genomen omdat het parket niet werd verwittigd.

"Waarom dat incident niet onmiddellijk aan het parket werd gemeld, is een kwestie die het parket en de korpsleiding van de politie te Knokke-Heist aanbelangt. Het is niet verplicht maar hoogst ongebruikelijk.", aldus Procureur des Konings Jean-Marie Berkvens.

De filmster ontkent dronken te zijn geweest. Hij zegt tegen de boom te zijn gebotst, nadat hij had moeten uitwijken voor een hond.

Jean-Claude van Damme
Krachtpatser Jean-Claude van Damme

Submitter:  Bron: ANP/Redactie