Amsterdam wil woord allochtoon niet meer horen

De grootse fractie in de Amsterdamse gemeenteraad, PvdA, wil het begrip allochtoon taboe verklaren. Het mag niet meer opduiken in welk gemeentelijk stuk dan ook. Volgens PvdA-fractieleider Manon van der Garde is ''het hard nodig'' het vocabulair aan te passen.

''Het begrip allochtoon leidt tot discriminatie en misverstanden. Vaak gaat het om derdegeneratieimmigranten die nog steeds allochtoon genoemd worden. Hun ouders zijn hier geboren, zij zijn gewoon Amsterdammers zoals ik'', zo citeert Het Parool vandaag Van der Garde.

Volgens de PvdA-politica is er een grote kans dat de Amsterdamse raad het voorstel overmorgen bij het programma 'Wij Amsterdammers II' voegt, als vervolg op het integratieplan van Amsterdam na de moord op cineast Theo van Gogh. GroenLinks zou volgens haar namelijk ook voor het voorstel stemmen.

Judith Sargentini van GroenLinks zegt in Het Parool niet echt warm te lopen voor het plan om het woord allochtoon te schrappen: ''Dit is spelen met woorden, maar ik ga er niet heel moeilijk om doen.''

Volgens Van der Garde zal het soms moeilijk zijn om het woord allochtoon te vermijden, maar zijn er genoeg alternatieven. ''Relletjes in West? Dat zijn dus Amsterdamse rotjongens. Als het nodig is, moet je mensen maar aanduiden met de omgeving waar ze vandaan komen. Zoals Irakese Amsterdammers.''