Wegsturen pedofiele student was juist

Icoon Onderwijs De Radboud Universiteit in Nijmegen heeft er goed aan gedaan een pedofiel van de opleiding orthopedagogiek weg te sturen. Dat heeft de Nijmeegse universiteit vandaag bekendgemaakt na een onderzoek door een onafhankelijke bezwarencommissie. De student in kwestie was Norbert de Jonge, de secretaris van de PNVD. De PNVD wil onder andere af van het verbod op seks met minderjarigen, en De Jonge zelf heeft openlijk toegegeven pedofiel te zijn. Contact met kinderen is een belangrijk deel van de studie orthopedagogiek.

De Jonge werd op 15 juni van de opleiding verwijderd toen het college van bestuur er achter kwam dat hij in het openbaar uitkwam voor zijn pedofiele gevoelens en dat hij actief lid van de PNVD was. De Jonge was het daar absoluut niet mee eens, en tekende bezwaar aan. Volgens hem wist de universiteit al van zijn gevoelens, en vallen die onder de vrijheid van meningsuiting. Een onafhankelijke commissie oordeelde echter anders.

"Het vertrouwensklimaat tussen de universiteit en ouders die daar met hun kinderen aankloppen is essentieel voor de therapie en dat moet dus ook onberispelijk blijven", aldus een woordvoerder van de universiteit. "Als je de student de ene dag op de markt folders ziet uitdelen voor deze partij en je ziet hem de volgende dag op de universiteit lopen, als je met je kind naar de therapie gaat, is dat vertrouwen weg. Bovendien deelt de bezwarencommissie de mening van het college van bestuur dat het onverantwoord zou zijn om de student op de opleiding te houden en met probleemkinderen te laten werken."