Lockheed Martin mag ruimteschip bouwen

Icoon RuimtevaartNadat vorige week de naam van het nieuwe ruimtevaarttuig Orion al lekte, heeft NASA gisteren officieel de nieuwe naam bekend gemaakt aan het publiek. Tijdens een persconferentie werd tevens bekend gemaakt welk bedrijf het nieuwe ruimteschip mag gaan bouwen.

Twee partijen waren in de race voor het contract, een groep bestaande uit Boeing en Northrop Grumman, en het bedrijf Lockheed Martin. De laatste werd uiteindelijk door NASA geselecteerd om de space shuttle vervanger te mogen produceren.

Met het contract kan een bedrag van meer dan 8 miljard dollar gemoeid zijn. In de eerste fase welke "Schedule A" wordt genoemd en loopt tot 2013 wordt al 3,9 miljard geïnvesteerd om Orion van de grond te krijgen.

Het is de bedoeling dat Orion na een of meerdere onbemande testvluchten in 2014 begint met het uitvoeren van vluchten naar het International Space Station. De Orion zal gelanceerd worden op een nieuwe, nog te ontwerpen raket genaamd "Ares 1".

In de tweede fase zal ook een maanlander worden gebouwd welke apart met de "Ares 5" raket de ruimte in zal worden geschoten. Na een bezoekje aan het ISS zal Orion dan de maanlander oppikken, en samen zullen ze de reis naar de maan vervolgen. Een maanlanding is echter niet gepland voor 2018, en waarschijnlijk pas rond 2020. Dus daar zullen we nog zo'n 15 jaar op moeten wachten.

Dit is de eerste keer dat Lockheed Martin een bemand ruimtevaartuig gaat bouwen. Het bedrijf heeft in het verleden een flink aantal ruimtesondes gebouwd voor de verkenning van planeten in ons zonnestelsel, en krijgt nu ook de kans om een bemand ruimtevaartuig te bouwen.



Met haar nieuwe ruimtevaartuig Orion gaat NASA terug naar de maan. Foto met dank aan eu-Robert.


Met dank aan maartena (herschreven!) voor de submit.