Halsema: Jongeren de klos bij Bos

Het aangepaste plan van de PvdA om 65-plussers pas vanaf 2011 te laten meebetalen aan de AOW, is slecht gevallen bij GroenLinks. Volgens GroenLinks-leider Femke Halsema legt de PvdA hiermee de rekening van de vergrijzing bij de jongere generatie.

''Bij Bos zijn jongeren de klos'', rijmt ze, als variant op de CDA-leus ''Bij Bos zijn ouderen de klos'' ten tijde van Wouter Bos zijn eerste plan.

Halsema begrijpt wel dat Bos na de publieke commotie over het eerste AOW-plan gas terugneemt in de maatvoering van de voorstellen. Maar volgens haar is de PvdA daarin te ver gegaan. ''Jongeren ondervinden nu nadeel omdat hun werkgelegenheid en inkomen negatief worden beïnvloed. Het belooft niet veel goeds dat Bos de handdoek zo snel in de ring gooit. Hij heeft zijn onderhandelingspositie over de AOW nu al zo verzwakt dat op het AOW-uitstel van vandaag waarschijnlijk het AOW-afstel van 2011 volgt'', aldus Halsema vandaag.

GroenLinks pleit zelf voor 'fiscalisering' van de AOW: het financieren van de oudedagsvoorziening uit de belastingen in plaats van via premies, waardoor ook ouderen moeten bijdragen.

Vakbonden
Het CNV is teleurgesteld in de afgezwakte WAO-plannen van de PvdA. ''Bos ontdoet het AOW-plan van zijn nare kantjes, en daarmee van zijn kracht.''

Vakcentrale FNV is wél blij met de bijstelling maar waarschuwt voor verdere verwatering van het voorstel.