Boze oude mannen krijgen minder lucht

De longen van mannen van middelbare leeftijd die zich vaak boos maken en vijandelijke gevoelens koesteren gaan in de loop van de tijd sneller achteruit dan die van rustigere types. Hoe groter de woede, hoe slechter de longfunctie, zo blijkt uit een onderzoek van Harvard.

De wetenschappers testten in 1986 een groep van 670 mannen tussen de 45 en 82 jaar oud. Zij bepaalden aan de hand van een speciaal scoresysteem, de zogenoemde Cook-Medley Scale, de mate van boosheid en stress onder de proefpersonen. Ook moesten de mannen een longfunctietest doen, waarmee de hoeveelheid lucht wordt gemeten die iemand in een keer kan uitademen.

Dezelfde groep onderging in de acht jaar die volgden nog drie longfunctieonderzoeken. Uit het onderzoek bleek dat boosheid en longcapaciteit nauw met elkaar waren verbonden. De longen van de mannen die in de acht jaar meer vijandelijke gevoelens gingen koesteren gingen sneller achteruit dan die van mannen wiens gemoedstoestand niet veranderde of positiever werd. Overigens krijgt iedereen met het vorderen der jaren te maken met een verminderde longfunctie.

Bekend was al dat stress en boosheid een negatief effect hebben op onder meer de ontwikkeling van hartfalen, astma en maagstoornissen. Mogelijk verlaagt stress het afweersysteem, waardoor ziekten meer kans krijgen zich te ontwikkelen.