Wetenschappers wissen rattengeheugen

Icoon OnderzoekAmerikaanse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om het langetermijngeheugen van ratten te wissen. Op die manier is direct te zien hoe het brein verandert wanneer er zaken geleerd worden. Zo zal het in de toekomst waarschijnlijk mogelijk worden om bijvoorbeeld wegzakkende herinneringen van Alzheimer-patiënten te versterken. Ook voor de behandeling van psychische aandoeningen als depressies en angststoornissen worden mogelijkheden gezien.

Bij de experimenten werd onderzoek gedaan naar het deel van de hersenen dat zorgt voor het behoud van herinneringen. Dertig jaar geleden werden al aanhoudende toenames in de sterkte van de verbindingen tussen de hersencellen ontdekt. Er werd aangenomen dat op die manier ook herinneringen gevormd worden. Tot nu toe was daar echter geen bewijs voor.

Bij het onderzoek werden ratten getraind om uit de buurt van een bepaald gebied op een draaiend platform te blijven, omdat ze daar een elektrische schok toegediend kregen. Nadat de ratten dit geleerd hadden, werd er een chemische stof in het betreffende hersendeel gespoten waarna de ratten vergeten waren waar de schok gegeven werd. Na de behandeling met de stof bleken de ratten gewoon weer te kunnen leren. Ook hun kortetermijngeheugen bleef onaangetast.