Rusland wil geen sancties tegen Iran

Icoon BuitenlandsRusland heeft bij monde van haar minister van Defensie, Sergej Ivanov, bekend gemaakt geen sancties te willen opleggen aan Iran. Aan het eind van deze maand verloopt het ultimatum dat de Veiligheidsraad aan Iran heeft gesteld om de opwerking van uranium te beëindigen.

Ivanov zegt dat in het verleden is gebleken dat sancties niet effectief zijn. "Bovendien geloof ik dat de zaak niet zó ernstig is dat de VN-Veiligheidsraad en de groep van zes (landen) nu sancties moeten aankondigen. Rusland is voorstander van meer politieke en diplomatieke pogingen om deze zaak te beslechten", aldus de minister.

Iran is één van de landen dat zijn handtekening onder het non-proliferatieverdrag heeft gezet. Dit verdag houdt in dat buiten de eerste kernmachten VS, Sovjet-Unie, Verenigd Koninkrijk, China en Frankrijk geen andere landen meer kernwapens mogen produceren. Toch hebben vele andere landen de beschikking gekregen over de alles vernietigende wapens. Bepaalde Westerse landen vermoeden dat nu ook Iran kernwapens wil maken. Het land zelf beweert echter dat zij via het verrijken van uranium kernenergie wil opwekken. Dit is volgens het non-proliferatieverdrag expliciet toegestaan.