Maatregelen tegen blauwtong iets versoepeld

Icoon BinnenlandsDe beperkingen wegens blauwtong op het vervoer en de export van levende koeien, schapen en geiten en hun producten zoals sperma, zijn dinsdag versoepeld, zij het onder strikte voorwaarden. Dit maakte het ministerie van Landbouw dinsdagavond bekend.

De handel is weer toegestaan voor dieren en producten (van voor 1 mei 2006 of afkomstig uit het buitenland) tussen de toezichtsgebieden die in Nederland, België, Duitsland en Luxemburg in een straal van 150 kilometer rond de ziektehaarden zijn ingesteld.

Verder mogen levende dieren, die niet afkomstig zijn uit de binnenste kring van 20 kilometer rond een ziektehaard zoals Kerkrade, naar het slachthuis buiten de toezichtsgebieden gebracht worden. Dat mag alleen tussen 09.00 en 18.00 uur, want dan zijn de boosdoeners, de muggen die de ziekte verspreiden, niet actief. "De knutten zijn in de schemering actief", lichtte een woordvoerster toe.

Verder is de doorvoer van herkauwers vanuit een 'schoon gebied' naar een ander schoon gebied, zoals vanuit Engeland naar het oosten van Duitsland, via de toezichts- en beschermingsgebieden toegestaan. De dieren moeten dan wel, vooraf of bij het laden, met toegestane insecticiden tegen blauwtong behandeld zijn. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) voert een scherpe controle uit. Het vervoer van dieren naar slachthuizen mag alleen in door de VWA verzegelde voertuigen.

Sjraar van Beek van landbouworganisatie LTO Schapenhouderij kan niet helemaal de praktische voordelen overzien van het besluit. De handel blijft tot de zones beperkt. "Vaak gaat de afzet via vaste kanalen. Dus moet je ineens daarbuiten proberen zaken te doen. Dat vraagt enige creativiteit. Maar beter iets dan niets."

Een voordeel van het vrijere vervoer voor de slacht is dat bijvoorbeeld dieren uit Friesland naar Brabant gebracht kunnen worden. "Dat is heel gunstig voor de geitensector want er is maar één slachterij in Nederland, in het Brabantse Cuijk." Al met al concludeert Van Beek dat "de maximale ruimte uit de Europese verordening, vastgesteld na expertenoverleg maandag in Brussel, wordt benut".
Submitter:  Bron: ANP