Relatief weinig moorden in 2005

Icoon MisdaadVorig jaar zijn relatief weinig moorden gepleegd in Nederland. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2005 198 moorden werden gepleegd. Dat is het laagste aantal in tien jaar tijd. Het gemiddelde de afgelopen jaren lag op 230. In 2004 ging het om 223 slachtoffers.

De helft van de slachtoffers de afgelopen tien jaar was tussen de 20 en 40 jaar oud en zeven van de tien slachtoffers zijn mannen. Vanaf de leeftijd van 70 jaar bestaat er weer een groter risico om van het leven te worden beroofd.

Gemiddeld genomen is in juli het aantal slachtoffers van moord en doodslag het grootst en in december het laagst. Bijna 40 procent van het totaal aantal moorden wordt gepleegd in het weekend: het aantal ligt dan een kwart hoger dan in de rest van de week, vooral bij mannen en vrouwen van 15 tot 30 jaar.

Vier op de tien mannelijke slachtoffers worden gedood door een vuurwapen en drie op de tien komen om het leven door een steekwapen. Bij vrouwen komt moord door een vuurwapen veel minder voor. De meeste vrouwelijke slachtoffers vallen door een steekwapen (drie op de tien) of door wurging of verstikking.

De meeste slachtoffers vielen de afgelopen tien jaar in Amsterdam (341), Rotterdam (273) en Den Haag (162). Samen is dit eenderde van alle slachtoffers van moord en doodslag in Nederland.

In de overige steden met meer dan 100.000 inwoners werd 22 procent van de moorden gepleegd. In Utrecht bedroeg het aantal slachtoffers door moord en doodslag 2,1 per 100.000 duizend inwoners: dit is beduidend lager dan het gemiddeld aantal slachtoffers in de drie andere grote steden.

Met dank aan SuperB voor de submit.