Extreme hitte en neerslag in Italië

Icoon WeerInwoners van Zuid-Italië bereiden zich voor op een hittegolf. In het noorden daarentegen regent het zo vaak en zoveel dat het lijkt alsof er sprake is van een zondvloed.

De Italiaanse televisie meldde vrijdag dat het eiland Sicilië en de zuidelijke regio Calabrië zich moeten voorbereiden op temperaturen tot 45 graden Celsius.

In de omgeving van het Lago Maggiore en de grens met Zwitserland moeten mensen juist hun huizen uit wegens wateroverlast. Straten en wegen zijn soms onberijdbaar en de treinen kunnen maar stapvoets rijden. Ook de Ligurische kust, een van de belangrijkste toeristische gebieden in het land, heeft te maken met slecht weer.

Net als Zuid-Italië bereidt Griekenland zich voor op een hittegolf met temperaturen boven 40 graden Celsius. In het weekeinde moeten vooral de inwoners van het westen van het land het ontgelden, meldden de meteorologen.

Maandag en dinsdag bereikt de hittegolf ook het midden en oosten van het land. In Athene en andere grote steden zijn vrijdag al van airconditioning voorziene hallen geopend waar mensen hun toevlucht kunnen zoeken, als ze de warmte niet meer aankunnen.