Prinses Amalia steelt de show bij Japanse pers

Icoon KoningshuisPrinses Amalia heeft vrijdagmorgen op Paleis Het Loo in Apeldoorn de show gestolen voor de ogen van de Japanse pers. Enthousiast beantwoordden Japanse journalisten haar brede, zwaaiende armgebaren. "Bye bye", riepen ze zelfs naar elkaar.

Haar Japanse leeftijdgenootje prinses Aiko had zichtbaar meer moeite met alle mediabelangstelling en stak heel even voorzichtig een handje op.

Amalia vertoonde zich met haar zusje Alexia, haar ouders en grootmoeder koningin Beatrix in gezelschap van het Japanse kroonprinselijk paar prins Naruhito en prinses Masako met hun dochtertje bij het stallencomplex van het museum. De keizerlijke hoogheden arriveerden donderdag in Apeldoorn voor een vakantie van twee weken op uitnodiging van koningin Beatrix. Ze logeren in jachtslot Het Oude Loo.

Voor de vakantietrip bestaat in Japan veel belangstelling, aangezien het kroonprinselijk gezin zich in eigen land vrijwel nooit gezamenlijk in het openbaar vertoont. Veel Japanse journalisten reisden daarom af naar Apeldoorn. Sommigen van hen werken in Europese hoofdsteden als correspondent, maar met name commerciële radio- en televisiejournalisten kwamen uit Japan zelf.

"Japanners zijn erg bezorgd over de gezondheid van prinses Masako, die al jarenlang lijdt aan een depressie. Men heeft haar al lang niet gezien. Ze wordt op deze reis ook begeleid door haar eigen Japanse dokters. Volgens ons zijn geruchten dat zij een Europese specialist zou willen bezoeken voor haar klachten niet waar", zei Michio Hayashi, redactiechef van het Japanse dagblad The Yomiuri Shimbun.

Volgens Hayashi hoort de Japanse pers maar heel weinig over het kroonprinselijk paar uit officiële bronnen. "Voor ons is zo'n fotomoment een buitenkans. Wij denken dat Nederlanders hun koninklijke hoogheden veel vaker in ongedwongen sfeer zien." Het Japanse hof heeft de pers nadrukkelijk verzocht het keizerlijke gezin tijdens hun vakantie verder met rust te laten.

De twee kroonprinselijke gezinnen
De twee kroonprinselijke gezinnen