CDA wil terug naar 40-urige werkweek

Nederlanders moeten weer 40 uur per week werken. Dat staat in het conceptverkiezingsprogramma van het CDA, dat de de grootste regeringspartij donderdag in Amsterdam heeft gepresenteerd.

Een 40-urige werkweek is volgens het CDA nodig om schaarste aan personeel te voorkomen en om de loonkosten in de hand te houden. De overheid moet de veertigurige werkweek bevorderen bij de bedrijven en die zelf invoeren voor haar ambtenaren.

Volgens het program, met als titel 'Vertrouwen in Nederland, vertrouwen in elkaar', is Nederland onder de kabinetten-Balkenende ''uit het dal geklommen''. Maar om ervoor te zorgen dat het land ''in topconditie aan de komende generaties wordt doorgegeven'', moet er nog veel gebeuren.

Bureaucratie
Het CDA wil dat meer mensen aan het werk gaan en dat de overheid het zuinig aandoet met het oog op de kosten van de vergrijzing. Ook moeten bedrijfsleven en instellingen nog minder last hebben van bureaucratie, moet de veiligheid worden bevorderd en moeten criminaliteit en overlast worden aangepakt.

Voor de komende vier jaar streeft het CDA naar een overschot van 1% op de rijksbegroting. De staatsschuld kan dan binnen twintig tot 25 jaar worden afgelost. Het CDA baseert zich daarbij voorzichtig op een groei van 1,75% per jaar.

Woningmarkt
De hypotheekrenteaftrek wil het CDA handhaven. Starters op de woningmarkt moeten goedkoop kunnen lenen bij een speciaal fonds.

Een verhoging van de AOW-leeftijd of een bijdrage van ouderen aan de oudedagsvoorziening, zoals bepleit door de VVD, respectievelijk de PvdA, is volgens het CDA niet nodig. Wel wil de partij bevorderen dat mensen gemakkelijker vrijwillig na hun 65e kunnen blijven werken.

Werkgevers moeten de mogelijkheid krijgen personeel gedurende twee jaar tegen het minimumloon van 21 jaar in dienst te nemen. Mensen met weinig kansen op de arbeidsmarkt krijgen zo meer mogelijkheden. De overheid vult hun inkomen zo nodig aan tot het sociaal minimum.

Met dank aan The_truth_is_so_boring en Vince_Taylor voor de submit.