Spoeddebat over NS-dienstregeling

Icoon Politiek De Tweede Kamer zal vandaag om 11.00 uur een spoeddebat houden over de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen (NS). Het zomerreces zal daarvoor onderbroken worden. Een deel van de Kamer is vooral boos dat staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen de dienstregeling goedgekeurd heeft, zonder daarover vooraf te overleggen met de Kamer.

Hoewel de dienstregeling eerder deze maand nog door de NS werd aangepast, sluit deze nog steeds niet helemaal aan bij de wensen van de Kamer. Volgens GroenLinks, dat heeft aangedrongen op dit spoeddebat, zijn met name langere reistijden naar het oosten en noorden van het land een probleem.

Ondanks de kritiek uit de Kamer wil Schultz niet over de dienstregeling debatteren. Volgens een woordvoerder van GroenLinks lag er een voorstel om begin september over de zaak te debatteren, maar dat wilde de staatssecretaris niet. Schultz, die overigens op 21 augustus met zwangerschapsverlof gaat, zou er volgens de woordvoerder "te weinig bovenop zitten, en de NS te veel de vrije teugels geven".