'Hulpgeld aardbeving ging naar planners aanslagen'

Icoon Terrorisme De vorige week voorkomen aanslagen op zo'n tien vliegtuigen zijn mede betaald door geld dat bestemd was voor de slachtoffers van de zware aardbeving in Pakistan van vorig jaar. Dat beweren bronnen bij de Pakistaanse inlichtingendienst vandaag in de Amerikaanse krant The Washington Post.

Volgens de bronnen kwamen de autoriteiten op het spoor van de terroristen via een verdachte schenking. Een Britse islamitische hulporganisatie stuurde namelijk ongeveer 5 miljoen pond (7,5 miljoen euro) naar Pakistan, wat argwaan wekte bij de inlichtingendiensten. Door de onderzoeken naar het geld kwam de Britse inlichtingendienst op het spoor van de terroristen.

Uiteindelijk werd volgens de bronnen minder dan de helft van het geld gebruikt voor hulpverlening. "De onschuldige Pakistaanse zielen in Groot-Brittannië die zo vrijgevig bijdroegen voor de slachtoffers van de aardbeving wisten niet dat hun geld in werkelijkheid zou worden gebruikt voor een van de grootste terroristische operaties."

Over welke organisatie het stuk gaat is niet zeker. Wel schrijft de Britse krant The Times dat de gangen van de organisatie Crescent Relief nagegaan worden. De vader van één van de verdachten van de verijdelde aanslagen zou daar de oprichter van zijn. Ook wordt de bestemming van het geld dat naar Jamaat-al-Dawa gestuurd is nagegaan, omdat dit de politieke tak van een guerrillagroepering is.

In het algemeen is het erg moeilijk om na te gaan waar de financiële hulp naar toe is gegaan. Veel moslims stuurde na de ramp zo snel mogelijk grote hoeveelheden geld naar het rampgebied, wat soms contant in tassen werd afgeleverd.