Meeste Atjeh'ers blij met de sharia

BuitenlandsUit een deze week gepubliceerde opiniepeiling blijkt dat circa 90% van de inwoners van de Indonesische provincie Atjeh, de invoering van de sharia steunt. Vorig jaar werd in de meest noordelijke provicie van het eiland Sumatra de islamitische wet van kracht. De invoering van de sharia blijkt nu dus de overgrote meerderheid van de inwoners tevreden te stellen.

Onder de sharia in Atjeh staan er onder meer stokslagen op gokken. De verkoop en het consumeren van alcohol zijn verboden, net als buitenechtelijke of homoseksuele betrekkingen. Vrouwen zijn verplicht een hoofddoek te dragen. Een religieuze politiedienst ziet toe op de naleving van de heilige voorschriften.

De sharia geldt in Atjeh overigens alleen voor moslims. Fundamentalisten willen echter dat de wet ook voor niet-moslims en buitenlanders van kracht wordt. Een voorstel daartoe is inmiddels ingediend bij het Indonesische parlement. Verschillende andere Indonesische provincies overwegen de invoering van de sharia naar voorbeeld van Atjeh.