'Wo ist die Altstadt?' in Rotterdam

Icoon OpmerkelijkIn Rotterdam blijkt door Duitsers steeds vaker de vraag gesteld te worden waar in 's hemelsnaam de oude binnenstad van Rotterdam te vinden is. Een pijnlijke vraag, zeker voor Duitsers, aangezien het de Duitsers waren die in de Tweede Wereldoorlog de Rotterdamse binnenstad nagenoeg geheel platgooiden.

Volgens een medewerker van de lokale VVV gaat zo'n twintig procent van de gemiddeld tweehonderd vragen per dag over de oude binnenstad en zijn de vragen vooral afkomstig van Duitsers. De vraag naar de oude stad is geen vreemde vraag als je je bedenkt dat Rotterdam van oudsher een welvarende stad was. In 1340 kreeg de stad stadsrechten en de gunstige ligging aan de monding van de Nieuwe Maas, waarin de Maas en de Rijn uitkomen maakte dat Rotterdam uitgroeide tot een belangrijke stad.

Volgens Maartje Heerkens van het toeristisch informatiepunt Use-it in het centrum van Rotterdam, zijn het zeker niet alleen jonge Duitsers die niets van het bombardement weten. Ook oudere Duitsers stellen de vraag regelmatig. Volgens haar komt het met name door het feit dat veel toeristen in Rotterdam zich weinig voorbereiden op hun verblijf daar. Mensen nemen een interrailkaart, gaan door Europa reizen en stappen uit waar ze op dat moment zin hebben. Daardoor weten ze vaak helemaal niets van de steden die ze aandoen.

Stadhuis van Rotterdam
Het stadhuis is een van de weinige gebouwen in Rotterdam die het bombardement overleefden.