'Broeikasgassen onder de zeebodem pompen'

Icoon WetenschapIn de strijd tegen het broeikaseffect heeft een team van Amerikaanse wetenschappers een oud idee nieuw leven ingeblazen. Het zou mogelijk moeten zijn om, met bestaande technologie, op een veilige manier nagenoeg onbeperkte hoeveelheden koolstofdioxide onder de zeebodem te pompen. Dit meldt het team in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Het idee klinkt relatief simpel: leg een transportsysteem aan, pomp de schadelijke gassen 3000 meter omlaag, zorg dat deze gassen onder de zeebodem terechtkomen en laat vervolgens de natuur z'n werk doen. Op een dergelijke diepte is de druk namelijk dermate hoog en de temperatuur dermate laag, dat de gassen vloeibaar zouden worden en zich uiteindelijk in een ijsachtige vorm in het sediment zouden nestelen. Het zou in deze vorm geen enkele bedreiging meer vormen voor het plaatselijke ecosysteem en zelfs een zware aardbeving zou geen 'lekkage' veroorzaken.

Hoewel het vooralsnog slechts om experimentele bevindingen gaat, is het team laaiend enthousiast. "Diepzeesedimenten vormen een welhaast onbeperkt reservoir voor koolstofdioxide die na de verbranding van fossiele brandstoffen wordt opgevangen. Het is mogelijk om de Amerikaanse uitstoot van koolstofdioxide van een heel jaar vast te zetten onder slechts 80 vierkante kilometer zeebodem. Wij stellen voor dat deze manier van opslag als een goede en haalbare optie wordt overwogen."