Amerikaanse rente onveranderd op 5,25%

Icoon BeursHet belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten blijft voorlopig staan op 5,25 procent. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, kortweg de Fed, heeft dinsdag besloten de federal fund rate niet verder te verhogen.

De Federal Reserve onderbreekt met de beslissing een reeks van zeventien renteverhogingen. De grote banken op Wall Street gingen er over het algemeen vanuit dat Fed-voorzitter Ben Bernanke het rentetarief niet verder zou optrekken. Terwijl de inflatie in de VS oploopt, neemt de economische groei af.

De Amerikaanse centrale banken hebben de opdracht om de inflatie te beteugelen en de werkgelegenheid te bevorderen. Vrijdag nog bleek dat de banengroei over de voorbije maand lager lag dan in juni en achter is gebleven bij de verwachtingen van analisten.

Het beleidsbepalende comité van de Federal Reserve heeft sinds juni 2004 het belangrijkste rentetarief onafgebroken verhoogd. De laatste verhoging vond eind juni plaats, toen het tarief met een kwart procentpunt werd opgetrokken tot de huidige 5,25 procent. Voordat de reeks verhogingen werd ingezet, stond de federal fund rate op het extreem lage niveau van 1 procent.