Olmert noemt Libanees plan interessant

Icoon Buitenlands De Israëlische premier Ehud Olmert heeft dinsdag het Libanese plan om 15.000 militairen in het zuiden van Libanon te legeren een "interessante stap" genoemd, waarnaar moet worden gekeken.

Libanon wil de troepen naar het zuiden van het land sturen als Israël zich heeft teruggetrokken. De militairen zouden in het grensgebied aanvallen van Hezbollah op Israël moeten voorkomen. "Deze beslissing is een interessante stap die we moeten bestuderen en waarvan we alle mogelijke gevolgen moeten bekijken, om te zien of het praktisch is en in welke tijdspanne", zei Olmert tijdens een persconferentie. Hij voegde daaraan echter toe dat het Israëlische veiligheidskabinet woensdag bijeen komt om te beslissen over een mogelijke uitbreiding van de militaire operatie in het zuiden van Libanon.

De VN-Veiligheidsraad lijkt na dagen intensief beraad een akkoord te hebben bereikt over een resolutie die een einde moet maken aan de oorlog tussen Israël en milities van de sjiitische verzetsbeweging Hezbollah in het zuiden van Libanon. Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier dinsdag gezegd. "Een overeenkomst tussen de leden van de Veiligheidsraad lijkt te zijn bereikt", zei Steinmeier, nauw betrokken bij onderhandelingspogingen, zonder uit te wijden. Hij vertrok meteen daarna naar het Midden-Oosten om de tekst van de resolutie voor te leggen aan de betrokken partijen.

Een stemming over de resolutie, die later deze week wordt verwacht, is al dagen uitgesteld wegens hevig verzet van Libanon. Terwijl de Duitse bewindsman het nieuws over een mogelijk akkoord bekendmaakte, was een delegatie van de Arabische Liga nog onderweg naar New York om de Arabische kritiek op de door de VS en Frankrijk ingediende resolutie over te brengen. Zij doen dat op verzoek van de Libanese premier Fouad Siniora. De regeringsleider barstte maandag tijdens de top van Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in tranen uit, terwijl hij vroeg om een "onmiddellijk en onvoorwaardelijk staakt-het-vuren".

De tekst die tot nog toe voorlag, vraagt om een "volledige stopzetting van de vijandelijkheden" en stelt het sturen van een internationale troepenmacht naar het gebied in het vooruitzicht. De ontwerp-resolutie geeft Israëlische grondtroepen echter de ruimte om in het zuiden van Libanon te blijven. Bovendien heeft de Israëlische regering al aangekondigd dat het keihard zal blijven reageren op Hezbollah-aanvallen.