Europese humanitaire crisiskas bijna leeg

Icoon EuropaHet budget van de Europese Commissie voor noodhulp in crisissituaties is bijna op. Door de grote hoeveelheid humanitaire rampen die zich dit jaar heeft voorgedaan, is er inmiddels, begin augustus, zo'n 800 miljoen besteed. Er is nog 76 miljoen over om het uit te zingen tot het einde van dit jaar. Dat schrijft de Franse krant Le Figaro vandaag. "Onze reserves zijn op. Als er deze winter bijvoorbeeld nog een tsunami komt, kunnen we niet meer helpen," voorziet een hoge functionaris voor humanitaire hulp.

De Europese Unie besteedt jaarlijks zo'n 6 miljard euro aan ontwikkelingshulp in 152 landen. Hiervan reserveert de Europese Commissie tussen de 800 miljoen en de 1 miljard euro aan doelen als humanitaire hulp bij oorlogen en natuurrampen. De aardbeving in Pakistan, Darfour, Congo, de Palestijnse kwestie, Tsjetsjenië en nu de oorlog in Libanon hebben echter hun tol geëist. De eurocommissaris voor Ontwikkeling Louis Michel ziet zich gedwongen om de toestemming van het Parlement te vragen om het algemene Europese budget voor ontwikkelingshulp aan te spreken. Probleem hierbij is dat het hierbij steeds veel tijd kost om groen licht te krijgen. De 30 miljoen voor noodhulp aan Libanon die hij gevraagd heeft, zal er vermoedelijk niet komen voor september. En ook dit budget is niet onuitputtelijk. De in totaal 69 miljoen die hieruit voor Libanon beschikbaar is, is volgens hem slechts een druppel op een gloeiende plaat, gezien de grootte van de humanitaire ramp die zich daar aan het voltrekken is.

Welbeschouwd is het in 2006 vooral het Midden-Oosten geweest dat zoveel humanitair geld gekost heeft. Alleen al aan de Palestijnse gebieden heeft de Unie tot nu toe 309 miljoen euro besteed, tegen gemiddeld 250 miljoen per jaar. Libanon kostte tot nu toe 50 miljoen euro, de wederopbouw van Irak 200 miljoen.