Coca Cola en Pepsi moeten recept prijsgeven

Icoon BuitenlandsDe Indiase regering wil dat Coca Cola en Pepsi hun geheime recepten voor cola bekendmaken aan het Indiase hooggerechtshof. Hiervoor hebben de bedrijven vier weken de tijd. Doen ze dit niet, dan zullen ze hun producten niet langer in India mogen verkopen.

De Indiase regering reageert met haar besluit op de resultaten van een test van het Centrum voor Wetenschap en Milieu (CSE) in New Delhi. Woensdag werd bekend dat er in zowel Coca Cola als in Pepsi resten van pesticiden gevonden waren. De concentraties lagen tot tweehonderd maal hoger dan wettelijk toegestaan was. "De concerns spelen met het leven van miljoenen mensen," zo zei een woordvoerder van de oppositiepartij BJP.

Pepsi en Coca Cola hebben samen verklaard dat ze de veiligheid van de consument op de eerste plaats hebben staan. Volgens de bedrijven voldoen hun frisdranken aan de internationale normen en aan de nationale voorschriften. De CSE bestrijdt dit. Drie jaar geleden maakten ze er al melding van dat in in totaal twaalf van de verkrijgbare frisdranken van beide bedrijven pesticideconcentraties aangetroffen die tot kanker kunnen leiden. De regering had toen al grenswaarden vastgelegd, maar die waren nog niet in werking getreden, vertelde CSE-directeur Sunita Nahrain. Hij noemt de affaire "schandalig".

De recepten van Coca Cola en Pepsi worden wel gerekend tot de best bewaarde geheimen ter wereld. Met name over het geheime ingrediënt Merchandise 7X bestaat weinig zekerheid.