Fransman schrijft gedicht van 1 kilometer

Icoon Opmerkelijk Een 30-jaar oude Fransman heeft het langste gedicht ter wereld geschreven: het zijn ongeveer 7600 coupletten, geschreven op een textielrol van één kilometer lang. De textielrol moest uitgerold worden op een racebaan om het voor te kunnen dragen. De dichter Patrick Huet heeft anderhalve maand gewerkt aan zijn pronkstuk "Parcelles d'espoir à l'echo de ce mond", vertaald: Stukjes hoop naar de echo van de wereld. Daarna duurde het nog een maand om het gedicht op het textielmateriaal te drukken. De textielrol werd uitgerold met behulp van een tractor.

Als je alle eerste letters van de coupletten van het gedicht naast elkaar zet, wordt er een zin uitgespeld. In dit geval worden de dertig artikelen van de universele rechten van de mens beschreven. "Het kwam van een diepe wil binnenin mij, een brandend verlangen om mijzelf uit te drukken over de vreselijke martelingen die de mensheid getroffen heeft, voor zoveel generaties dat we de tel kwijtraken", aldus de Franse dichter.

Het gedicht zal binnenkort in het Guinness Book of Records opgenomen worden. Een official heeft de voordracht van het gedicht bijgewoond. Huet heeft al tweemaal eerder gedichten geschreven, maar die waren maar 66 en 72 meter lang.