Tv-kijkende leerling terecht geweigerd

Icoon Onderwijs Het Hoornbeeck College in Amersfoort heeft alle recht een leerling te weigeren die thuis een televisie en internet zonder filter heeft. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht vandaag besloten in een kort geding dat door de ouders van de betreffende leerling, Thomas Roest, was aangespannen.

Volgens de ouders mengde het reformatorisch college zich in de thuissituatie van het gezin, wat bij wet verboden zou zijn. Bovendien maakte de school, zich volgens hen schuldig aan willekeur, omdat ook andere leerlingen en zelfs leerkrachten televisie en internet hebben.

De rechter bleek het wat betreft het punt van tv en internet wel eens met de ouders, dat er sprake zou kunnen zijn van ongelijke behandeling. Maar de rechter zei dat de school echter ook nog een paar andere punten had aangedragen. Zoals de visie van de ouders op medezeggenschap, het gebruik van bepaalde bijbelvertalingen en het feit dat het zusje van de leerling wel eens een lange broek draagt. Aangezien deze zaken raken aan de kern van de identiteit van de school, kon zij ''in redelijkheid'' beslissen de jongen niet aan te nemen, aldus de rechter. De school mag volgens hem zelf bepalen welke leerlingen op religieuze gronden worden toegelaten en welke niet.