Mogelijk dopinggeval in Tour de France

Icoon Tour de FranceHet is nog maar enkele dagen geleden dat Floyd Landis als Tourwinnaar over de meet van de Parijse Champs Elysées kwam of de Internationale Wielerunie UCI moet alweer bekend maken dat er mogelijk een nieuw dopinggeval in de Tour was.

"Een antidopingtest tijdens de afgelopen Tour de France gaf een 'abnormaal resultaat'. Het gaat om een eerste analyse, die nog bevestigd moet worden. Ofwel door een tegenexpertise, als de renner in kwestie daar om vraagt, ofwel door het feit dat de renner zo'n tegenexpertise niet vraagt", verklaart de UCI.

Wie de betrokken renner in kwestie is en in welke etappe de positieve plas kwam wil de UCI (nog) niet bekend maken: "Volgens de Wereldantidopingcode en het antidopingreglement van de UCI mag de naam van de renner niet vrijgegeven worden tot de procedure afgerond is. De renner zelf, zijn team, zijn nationale federatie, de antidopingorganisatie van zijn land en het Wereldantidopingagentschap werden wel onmiddellijk op de hoogte gebracht."

De stalen werden onderzocht door het Franse nationaal antidopinglaboratorium van Châtenay-Malabry dat vorig jaar wereldfaam verwierf door de bekendmaking van een positieve EPO-test op oude bloedstalen van Lance Armstrong.

Net voor de start werd de Tour ook al geplaagd door een dopingschandaal waarbij favorieten Jan Ullrich en Ivan Basso de deelname aan de Tour werd ontzegd.

Update 04.14:
Volgens de VRT-radio en de Belgische krant De Standaard van donderdagmorgen melden hun "doorgaans goed geinformeerde bronnen" dat de positieve plasser in de Tour een "grote vis" zou zijn. Volgens de bron van De Standaard gaat het "niet om een Spanjaard, een Italiaan, een Fransman of een Belg. Het zou wel om een van de toppers gaan, iemand die in de toptien finishte."

Opvallend volgens dezelfde krant is ook het verdwijnen van Tourwinnaar Floyd Landis woensdagavond. Die gaf enkele uren na het bericht van de UCI plots forfait voor het na-Tourcriterium in het Nederlandse Chaam. Eergisteren had de Amerikaan van Phonak wel nog het criterium van Stiphout gereden én gewonnen. De organisatoren van Chaam waren erg verbaasd dat Landis onaangekondigd verstek gaf. Via zijn ploegmaat Robert Hunter vernamen ze dat de Tourwinnaar "grote problemen had gekregen met zijn afstervende rechterheup". Hij zou zich naar zijn Duitse ploegdokter hebben begeven. Ook Phonakmanager John Lelangue was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Ook opvallend is dat de derde uit de Tour, Andreas Klöden, net als Landis ook vandaag te kennen gaf dat hij de Duitse Pro-Tourwedstrijd van zondag in Hamburg aan zich laat voorbijgaan.

Voor meer sportnieuws kijk je op FOK!sport!