Zware strijd in Zuid-Libanon

OorlogIn het Zuid-Libanese dorp Bint Jbeil, een bolwerk van de Libanese sjiitische Hezbollah-beweging, wordt zeer fel strijd geleverd. Israëlische militairen en strijders van Hezbollah zijn sinds vanochtend in zware gevechten verwikkeld. Er zouden 9 Israëlische militairen zijn gedood bij de gevechten en een onbekend aantal Hezbollah-strijders.

In Zuid-Libanon zijn vandaag reeds 47 Israëlische luchtaanvallen uitgevoerd. Hezbollah nam op zijn beurt met raketten Noord-Israël onder vuur. Bij een raketaanval op de Israëlische havenstad Haifa vielen verscheidene gewonden van wie één ernstig.

Hassan Nasrallah
Hezbollah-leider Hassan Nasrallah heeft vandaag gedreigd ook raketten af te zullen schieten op Israëlische plaatsen ten zuiden van Haifa. Hij zei ook geen ''vernederende'' voorwaarden voor een staakt-het-vuren te zullen accepteren. Israëlische acties in Libanon zullen de raketaanvallen volgens hem niet stoppen. ''We zullen hoe dan ook vechten.''

De teller van het slachtofferaantal sinds de start van het Israëlische offensief in Libanon staat nu op 418 doden en 2.000 gewonden.

Spijt
De Israëlische premier Ehud Olmert heeft vandaag zijn diepe spijt betuigd over de dood van vier VN-medewerkers. Zij werden gisteren gedood toen een Israëlische raket een VN-post vernietigde.

Na het incident zei VN-Secretaris Generaal Kofi Annan dat het erop lijkt dat de VN-post opzettelijk was geraakt. Volgens Israël is daar geen sprake van, het zou een ongeluk betreffen. Premier Olmert heeft Annan laten weten dat hij ook niet begrijpt dat de VN-topman heeft gezegd dat Israël de VN'ers opzettelijk heeft beschoten