Levenslang geëist voor dubbele moord

JustitieVoor de rechtbank in Utrecht is gisteren levenslange gevangenisstraf geëist tegen de Italiaanse restauranthouder Alduino G. (44) uit Amsterdam. Volgens het Openbaar Ministerie is G. opdrachtgever voor de moord op twee Braziliaanse drugskoeriers. Deze werden in februari 2002 met kogels in hun hoofd gevonden in de berm van de snelweg A12 bij Woerden.

Volgens het OM betrof het een ripdeal van 20 kilo cocaïne. De twee schutters die de moorden in Woerden daadwerkelijk pleegden, zitten inmiddels ook vast. Zij legden belastende verklaringen af.

De zaak kwam aan het rollen toen justitie in 2003 in Ridderkerk de Italiaanse maffioso Filippo Cerfeda arresteerde. Cerfeda werd uitgeleverd aan Italië en doorbrak de omertà (zwijgplicht) door als spijtoptant samen te werken met de Italiaanse justitie. Hij gaf aan samen met Alduino G. de dubbele moord te hebben beraamd.

De Amsterdamse restauranthouder - vader van zes kinderen bij drie vrouwen - ontkent alle aantijgingen. Overigens werd hij in 1992 in België al tot 7 jaar veroordeeld voor drugshandel. In 1995 kwam hij vrij. Zijn advocaat hekelde gisteren in de rechtbank de verklaringen van maffiosi Cerfeda. Volgen hem zijn die totaal onbetrouwbaar. Hij vroeg om vrijspraak omdat een andere maffiabaas recent een ontlastende verklaring voor G. aflegde. Uitspraak is over 14 dagen.