Smit wacht vervolging enkeltje Marokko-actie

JustitieDe 'enkeltje Marokko' pamfletten, die Nieuw Rechts van Michiel Smit begin deze maand in Maassluis verspreidde, zullen tot een vervolging leiden van Smit. Eerdere leek het er op dat de politie in de waardebonnen voor een gratis terugreis naar Marokko geen strafbaar feit zag.

Burgemeester Koos Karssen (CDA) van Maassluis zegt dat het volgens hem echter wel een strafbaar feit betreft: ''Er is mij door de politie verzekerd dat de zaak wordt vervolgd. Ik heb daar ook op aangedrongen. Er wordt onderzoek naar gedaan en daarover is overleg met de officier van justitie.''

Volgens Smit betrof het een ''ludieke actie'' die een reactie was op de ongeregeldheden tijdens de Straatspeeldag van 31 mei en op de manier hoe burgemeester Karssen daarop reageerde. Tijdens die dag gooiden zo'n 50 basisschooljongetjes (9 tot 12 jaar) van Marokkaanse komaf stenen naar de vrijwillige begeleiders. Ze werden ook uitgescholden voor 'kankerhoer', 'kankerjood' en 'smerige christenhond'. Dezelfde kinderen misdroegen zich overigens later die dag ook bij het pannavoetbal, dat georganiseerd was door vrijwilligers van Marokkaanse komaf.

Meer ludiek
De voorman van Nieuw Rechts is niet onder de indruk van de vervolging. Hij heeft meer 'ludieke acties' in petto. Begin augustus wil hij actie voeren tegen gemeenten die woningen verstrekken aan uitgeprocedeerde asielzoekers ''terwijl gewone Nederlanders op een huis zitten te wachten.''

Ook overweegt hij een 'meldpunt illegale arbeid' te starten. Op bouwplaatsen wil hij folders verspreiden waarin wordt opgeroepen de namen van 'illegale arbeiders' aan Nieuw Rechts te melden, zodat Smit die kan doorgeven aan de politie.